EN BØLGENDE SKULPTUR MED HVIT TEGLFASADE

 

Bølgen ved Vejle Fjord er blitt byens varemerke. Tak og fasade går over i hverandre i en unik konstruksjon, hvor hvit Tonality fasadetegl skaper den vakre og harmoniske flaten – og gir mange nye muligheter for kommende byggeprosjekter.

 

Ut mot vannet. Med Nørreskoven som tårner seg opp på siden og med utsikt til og fra motorveibrua over Vejlefjorden.

 

Akkurat der hvor by blir til natur. Nøyaktig der står Bølgen, et av de siste årenes mest spektakulære byggverk på dansk grunn.
Som en skulptur som lever i og med sine omgivelser, møter de majestetiske kurvene først og fremst øyet med to inntrykk:
Glassfasadene som sikrer gjennomlys i leilighetene, og så den glidende hvite kjempeflaten som på samme tid er både tak og fasade.

.

Da arkitekt Søren Øllgaard fra arkitektkontoret Henning Larsen Architects A/S skulle beskrive det enorme skallet for fagbladet Byggepladsen, gjorde han det med disse kjærlige ordene:
 

”Det hvite skallet, som trekker himmellyset helt ned, symboliserer bølgene og skyene som farer over himmelen og speiler seg, men det er også det kuperte landskapet – kort sagt er det bakkenes og vannets poesi som har gitt formen”.
 

Det ferdige uttrykket blir løftet frem av ivarssons hvite Tonality fasadetegl, som dekker omkring 6 000 overveldende kvadratmeter.
 

Arkitekt Jesper Høiberg, Henning Larsen Architects, fortalte nylig til fagbladet Byggeri om valget av nettopp Tonality fasadetegl:
 

”Før vi startet prosjekteringen var det viktig for oss at bølgene kom til å stå nøyaktige og enkle, men også at bygget kunne prosjekteres med en standardmodul. Vi hadde derfor satt opp krav om et element som skulle passe inn i en standardmodul. I tillegg var det viktig at de bølgende fasadene kom til å stå med den riktige hvite fargen. Valget falt derfor på Tonality fasadetegl fra ivarsson.”
 

I tillegg kom kravet om at den store flaten skulle være vedlikeholdsfri, og den overflatebehandlede teglsteinen motstår da også alt fra graffiti til alger og andre mikroorganismer.

 

ivarsson har brukt mange timer på å utvikle monteringsmulighetene for den krevende bølgen, som i prinsippet er et alminnelig fleretasjes hus – bare med en svært utfordrende form.
 

Råbygget er således bygget opp av betongelementer, og selve bølgen er skapt av en stålkonstruksjon kledt med gips og takkassetter innerst og 300 x 1200 mm Tonality fasadetegl ytterst.
 

Fasadeteglen er montert på en fleksibel underkonstruksjon av aluminium som ivarsson har tilpasset for dette unike bygget, og gjennom denne prosessen er det skapt muligheter for utviklingen av mange spennende byggeprosjekter i fremtiden.

 

”Det har vært en spennende prosess som har gitt ivarsson flere nye muligheter når underkonstruksjonen skal tilpasses et spesielt bygg. Dermed vil man i de aller fleste tilfeller kunne løse spesialoppgaver med en standardmodulering eller en lett tilpasning av den,” sier Kaj D. Olesen, som har vært ivarssons konsulent på Bølgen.

 

Bølgen, Vejle
46 av i alt 115
planlagte selveierboliger ved Vejle Fjord.
Del av den store masterplanen for Vejle havnefront.
Byggherre og totalentreprenør: Eiendomsselskapet Bertel Nielsen A/S
Arkitekt: Henning Larsen Architects A/S
Ingeniør: Grontmilj/Carl Bro
Byggesum: Ca. 200 millioner kroner for første etappe - to av i alt fem bølger 

  

Tilbake til referenser

Les mer om Tonality

 

ivarsson . Postboks 222 . N-0614 Oslo . T: +47 21 09 66 00 . F: +47 21 09 66 05 . M: ivarssonnorge@etexgroup.com

Vi bruker informasjonskapsler på våre hjemmesider

Vi bruker informasjonskapsler for å bedre brukeropplevelsen og gjøre det enklere for deg og andre å bruke vår hjemmeside.
Ved å trykke videre på siden, aksepterer du at vi kan bruke informasjonskapsler for å logge din atferd på siden.
Jeg vil gjerne lese mer om informasjonskapsler