Unikt sirkelhus med egen regnbue

25-01-2014

Sirkelhuset i Ølsemagle nord for Køge er oppført som et lavenergibygg i særklasse. Den arkitektoniske severdigheten med 130 boliger står klar til innflytting i første del av 2014, og ivarsson har levert EQUITONE fasadeplater til hele innersirkelen mot gårdsrommet i alle regnbuens farger.

Foto: White arkitekter A/S.

 

Sirkelhuset med 130 nye boliger vekker oppsikt i det attraktive boligområdet i Ølsemagle med de tradisjonelle enfamiliehusene med firkantede hager, gangstier mellom husene og gåavstand til Køge Bugt. For denne annerledes bygningen er både rund og skrå, slik at sirkelen mot sør er tre etasjer i høyden, mens den nordlige delen har hele sju etasjer.


De forskjellige høydene i rotunden sikrer alle beboerne optimalt lysinnfall og god utsikt – også fra de leilighetene som vender mot det lukkede grønne gårdsrommet hvor sirkelen fungerer som effektivt støyvern og beskyttelse mot vind og uvær. Og takket være den skjeve sirkelen er det ikke bare den ytre fasaden med mørk naturskifer og glassaltaner som kan ses på lang avstand. Også den indre sirkelen lyser opp i landskapet, kledt med fasadeelementer av EQUITONE-plater i alle regnbuens farger – som Køgeegnens ny «landmark» eller arkitektoniske vartegn.

 

Foto: White arkitekter A/S.

 

Køges nye vartegn

Det er Boligselskabet Lejerbo i Køge som står bak Cirkelhuset på ca.18.000 etasjekvadratmeter medregnet alle fellesfasiliteter. Det er oppført som lavenergibygg med høyere krav enn lavenergiklasse 2015, slik at CO2-utslippet er betydelig lavere enn ved tradisjonell boligbygging. Arkitektfirmaet BSAA har stått for utformingen, mens prosjektet er gjennomført av White arkitekter – og Ivarsson har levere fasadeplater til både den innvendige fasaden, porthullene, takterrassene og servicebygningen ved p-plassen.
 

Ut fra arkitektenes spesielle ønsker og beskrivelser har ivarsson levert EQUITONE Pictura fasadeplater i hele 13 spesialfarger til Cirkelhusets indre fasade. Fargene er produsert spesifikt for dette prosjektet og godkjent før monteringen av både byggherren Lejerbo og entreprenøren Enemærke & Petersen som har stått for premonteringen av fasadeelementene til Ølsemagles og Køgeegnens nye vartegn.


Arkitekt MAA Lars Aaris, partner hos BSAA arkitekter, er godt tilfreds med valget av EQUITONE Pictura fra ivarsson til den indre fasaden. For fasadeplatene i fibersement er på mange måter en positiv gevinst for Cirkelhusets arkitektur, forteller arkitekten:
 

Valget av fibersementplater i dette prosjektet henger sammen med fargeprogrammet, fleksibiliteten knyttet til tilpasninger og ikke minst den stofflige overflaten. Den fargesatte overflaten skaper en større lysintensitet i det sirkelformede gårdsrommet, som kontrast til den mørke ensfargede skiferen på de utvendige fasadene. Nettopp denne kontrasten er vesentlig.


Når man iakttar bygget fra sør hvor sirkelhuset er i tre etasjer, og man dermed ser inn i sirkelen mot sirkelens avgrensing mot nord, så opplever man et interessant skiftende fargespill. Denne regnbueeffekten er avledet av fibersementplatenes litt silkeaktige struktur der de tar imot lyset på en avdempet måte – i motsetning til en mer metallisk overflate. Det ser vi som en positiv gevinst for det ferdige bygget
, sier arkitekt MAA Lars Aaris.


Rent visuelt er regnbuen også med på å framheve at det er fokus på det grønne – at det er snakk om et lavenergibygg med ressursbevisste grønne anlegg som f.eks. regnvannshager i gårdsrommene og på parkeringsarealet for oppsamling og nedsiving av regnvannet. Og regnbuen svever over de grønne fellesarealene med EQUITONE Pictura fasadeplatene i de mange fint avstemte fargenyansene og framhever Cirkelhuset som et sted som med byggherren Lejerbos ord ‘byr på mange gode opplevelsesmuligheter’.
 

 

Dragør Luftfoto for Enemærke & Petersen.

 

Prefabrikasjon med mange fordeler
Cirkelhusets indre fasade er prefabrikert av Enemærke & Petersen. Det er gjennomført ved at hele fasadeelementer er utført på byggevirksomhetens fabrikk i Glostrup med både vinduer, innvendig kledning og hoveddelen av EQUITONE Picura fasadeplatene. Deretter er de høytisolerte fasadeelementene kjørt til byggeplassen – klar til montering.


ivarsson har levert hele plater til Enemærke & Petersen. Her har de tilpasset platene og bl.a. laget skruehuller ved hjelp av en CNC maskin – i stedet for, som man pleier, først å skjære platene på en platesag og så bore hullene. Og prefabrikasjonen har mange klare fordeler i forhold til optimering av byggeprosessen og sikring av kvaliteten. For det er både enklere, sikrere og hurtigere å ferdigprodusere hele elementer på et verksted som er innredet for formålet i et beskyttet miljø, framfor på en åpen byggeplass hvor der f.eks. må tas hensyn til været.


Kort sagt er Cirkelhuset et godt eksempel på hvordan ivarssons brede sortiment av fargerike fasadeplater kombinert med premontering kan bidra til nye visuelle uttrykk i moderne arkitektur – og samtidig sikre optimering av byggeprosessen og høy kvalitet på bygget.
 

Foto: White arkitekter A/S.


EQUITONE Pictura
EQUITONE Pictura har en glatt, men ikke blank overflate og leveres i 20 standardfarger. Både den silkeglatte overflaten og den homogene fargen er med på å sikre muligheten for en elegant fasadeløsning.
EQUITONE Pictura med dobbelt akryllag er PU-behandlet og UV-bestandig på forsiden, og har en hard overflate med anti-graffiti-beskyttelse.

 

Les mer om EQUITONE Pictura.
 

ivarsson . Postboks 222 . N-0614 Oslo . T: +47 21 09 66 00 . F: +47 21 09 66 05 . M: ivarssonnorge@etexgroup.com

Vi bruker informasjonskapsler på våre hjemmesider

Vi bruker informasjonskapsler for å bedre brukeropplevelsen og gjøre det enklere for deg og andre å bruke vår hjemmeside.
Ved å trykke videre på siden, aksepterer du at vi kan bruke informasjonskapsler for å logge din atferd på siden.
Jeg vil gjerne lese mer om informasjonskapsler