En lett fasade på et krevende bygg

 
Pleiesenteret Othello midt i Fredericia er uvanlig – og uvanlig vakkert. En ferdigmontert, lett fasade ga en rask lukking av det effektive bygget som arkitekten bak kaller et ”montasjehus av rang”.

 

 

I Herfordparken like utenfor Fredericia sentrum finner man et byggverk utenom det vanlige, pleiesenteret Othello. Ved første øyekast rundt og samtidig tett og kompakt, men også åpent og varmt i sitt moderne uttrykk.
 

 

Pleiesenteret er skapt av et konsortium bestående av CUBO Arkitekter A/S, entreprenørfirmaet Hoffmann A/S, Niras og landskapsarkitektene Thing & Wainø ApS. De har sammen med en rekke underentreprenører løst den spennende oppgaven som både dårlige grunnforhold og støy fra store, nærliggende veier og jernbane har gitt, på en meget elegant måte estetisk måte.
 

Den sylinderformede bygningen står i dag vakker og majestetisk med en relativt liten grunnflate etter en effektiv byggeprosess. Og med den “nesten” runde formen har det vært mulig å skape et imponerende gårdsmiljø som ikke bare skaper mange muligheter for beboerne, men også løser alle lovens krav om støybelastning.

 

”Byggefeltet hadde en atypisk form i forhold til en fredet skog, og når vi skulle skape et uteareal beskyttet mot lyd var det faktisk bare denne formen som ga den muligheten. Og så vi fikk denne ideen som ikke er helt typisk for et eldresenter, vi har i hvert fall aldri gjort det tidligere,” sier partner Ib Valdemar Nielsen, CUBO Arkitekter i Aarhus.
 

 

Det er blitt rammet omkring 700 skjøtte peler, og bygget er satt sammen av moduler i en søyledrager-konstruksjon. På den måten er ikke fasaden bærende og det åpnet i stedet muligheten for å lage en lett fasade av ferdige elementer som ga en rask og effektiv lukking av bygget.
 

”Dette er et montasjehus av rang, et meget industrielt hus. Vi har grovt sagt stablet etasjer oppå hverandre og deretter lukket huset i en fart. Og det er nødvendig, for det er ikke store penger i denne typen bygg,” forteller Ib Valdemar Nielsen.
 

Fasadeelementene er produsert hos Taasinge Træ og er en klassisk og lett fasadekonstruksjon. Et treskjelett med et isolert hulrom, og utenpå dette har man montert fasadeplaten ivarboard grafittgrå Protect som er en gjennomfarget fibersementplate med høy slitestyrke og graffiti- og smussavvisning.
 

I samspill med de mobile skoddene som er laget av thermowood, og de vakre, grønne omgivelsene gir det en estetisk opplevelse som underbygger inntrykket fra bygningens vakre form.

 

 

 

”Vi valgte ivarsson fordi de hadde en lavere pris enn konkurrentene. Helt fra konkurransens start dannet vi oss bildet av det mørke uttrykket utvendig krydret med tre og det lyse innvendig krydret med tre. Treet tilfører den stoffligheten bygget hadde behov for, sier partner Ib Valdemar Nielsen, CUBO Arkitekter.
 

 

Og så er faktisk ikke Othello helt rund, slik øyet først tror.
For ikke ytterligere å komplisere og fordyre en i forveien utfordrende byggeprosess, som har stilt strenge krav til presisjon og profesjonalisme hos alle, er pleiesenteret mangekantet.
 

Til gjengjeld sørger en rekke detaljer for det sirkulære utseendet. Blant annet er de valsede skinnene som de mobile skoddene kjører på, helt sirkulære.

 

 

 

Så på mange måder står Othello ikke blot som et smukt og usædvanligt bygningsværk – men også intelligent skabt, så der er gjort en dyd ud af nødvendigheden og omgivelsernes udfordringer har gjort plejecentret endnu mere spændende.

 

 

Så på mange måter står Othello ikke bare som et vakkert og usedvanlig byggverk. Det er også intelligent skapt, og ut fra en dyd av nødvendighet og omgivelsenes utfordringer har det gjort pleiesenteret enda mer spennende.
 

 

Pleiesenteret Othello, Fredericia
Ligger i Herfordparken, like utenfor sentrum, like ved den indre ringveien og jernbanen.
 

Rommer 108 pleieboliger og 11 eldreboliger.
Byggherre: Fredericia Kommune
Arkitekt: CUBO Arkitekter A/S
Totalentreprenør: Hoffmann A/S
Rådgiver for byggherre: Bascon A/S og Creo Arkitekterne
Ingeniør: Niras
 

Tilbake til referenser

ivarsson . Postboks 222 . N-0614 Oslo . T: +47 21 09 66 00 . F: +47 21 09 66 05 . M: ivarssonnorge@etexgroup.com

Vi bruker informasjonskapsler på våre hjemmesider

Vi bruker informasjonskapsler for å bedre brukeropplevelsen og gjøre det enklere for deg og andre å bruke vår hjemmeside.
Ved å trykke videre på siden, aksepterer du at vi kan bruke informasjonskapsler for å logge din atferd på siden.
Jeg vil gjerne lese mer om informasjonskapsler